Czerván György

NagykátaDózsa György u. 2.9. választókerület
2017 Mar. 21 14:34

A magyar borok kedveltek a német piacon

A magyar borok kedveltek a német fogyasztók körében, Németország a magyar borok szempontjából jelentős piac, ezért fontos, hogy borászataink kimagasló termékeikkel is képviseltetik magukat a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb borászati szakkiállításán és vásárán – mondta Czerván György a Prowein szakkiállítás keretén belül megrendezett magyar boresten, Düsseldorfban.

 

A szakmai rendezvényen - mely lehetőséget biztosít a hazai borászoknak, arra hogy bemutatkozzanak a német szakmai közönségnek, és üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki - az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország több évszázados szőlőtermesztési és borászati hagyománnyal rendelkezik. Európa más szőlőtermő vidékeihez hasonlóan a szőlőtermesztés és borkészítés nyomai a Kárpát-medencében több mint két évezredre nyúlnak vissza.Czerván György hangsúlyozta: a sokszínű földrajzi és klimatikus adottságoknak köszönhetően a magyar borok változatosak, sokfélék, izgalmasak. Az évente 2,5-3 millió hektoliteres termést összesen 37 földrajzi árujelzővel hozzák forgalomba a magyar borászok.
Düsseldorfban Czerván György tárgyalt Werner Marius Berlemann-nal a ProWein 2016-ban kinevezett projektigazgatójával is, aki dicsérte a magyarok színvonalas részvételét, az évek óta kiváló standprogramok szervezését, és elismerően szólt a magyar bor minőségéről is.

 

A rendezvényen az agrárgazdaságért felelős államtitkár egyeztetett Peter Bindererrel, a müncheni Binderer St. Ursula Pincészet ügyvezető igazgatójával, a cég standján. A pincészet az Aldi beszállítója, kínálatában az Aldi Süd esetében magyar bor is szerepel. Kedvező lehetőség, hogy a tervek szerint idén az Aldi Nord-hoz kötődően vezetnék be a magyar borokat a Bindereren keresztül egy akció keretében.

 

Czerván György megbeszélést folytatott továbbá Szolnoki Gergellyel a Gelsenheimi Borászati Egyetem docensével, aki 2016-ban sikeres egyetemi borkóstolót szervezett a hallgatóknak, valamint szőlészeknek és borászoknak is. A kóstolót idén is megszervezi, melyhez – ahogy a korábbi alkalommal is – a Földművelésügyi Minisztérium nyújt segítséget, mivel a magyar borok minél szélesebb körű megismertetéséhez közös érdek fűződik.A világ legjelentősebb borászati és égetett szesz szakkiállításán Düsseldorfban tavaly 55.000 szakmai látogató érkezett, idén pedig több mint 6300 kiállító vesz részt 60 országból, köztük 400 égetett szesz specialitással. A kiállításon idén 20 magyar borászat vesz részt a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. közösségi standján.

Czerván György

Nagykáta, Dózsa György u. 2.
eseménynaptár