Czerván György

NagykátaDózsa György u. 2.9. választókerület
2017 Mar. 7 11:47

Sikeres mezőgazdasági tárgyalásokat folytattunk Japánban

Konkrét, gyors és gyakorlati lépéseket tettünk a madárinfluenzában nem érintett magyar megyék szembeni kereskedelmi szankciók megszüntetésére, jelentette ki Tokióban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a japán társtárca Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériumának miniszterhelyettesével, Katsuo Yakura úrral és a japán főállatorvossal történt egyeztetése után.

 

Az FM államtitkára átadta japán partnerének azokat a szakmai indokokkal alátámasztott dokumentumokat, amelyek alapot adhatnak a madárinfluenza miatti kereskedelmi szankciók megszüntetésére. A találkozó során a magyar fél átadta a hőkezelt baromfitermékek, valamint a cseresznye, a meggy, a kajszi, a szilva, az alma és a paprika japán exportjának engedélyezéséhez szükséges szakmai dokumentációt is.


Március 7-én nyitotta meg kapuit a tokiói FOODEX kiállítás, amely a távol kelet egyik legrangosabb és legnagyobb élelmiszeripari rendezvénye, s melyen Magyarország 144 m2-es nemzeti standdal képviseli magát.


Az AgrárMarketing Centrum által megszervezett kiállítási terület a korábbitól eltérő, új arculattal mutatja be a japán szakmai- és nagyközönség előtt a magyar élelmiszeripar kiválóságait. A kiállítás magyar standját az FM részéről Czerván György nyitotta meg.


Japán Magyarország számára kiemelten fontos kereskedelmi partner, ahol az elmúlt év exportadatai alapján még további dinamikus fejlődési lehetőségeink vannak az élelmiszeripar területén. A felkelő nap országában már jelenleg is ismertek és kedveltek az olyan emblematikus magyar élelmiszerek, mint a mangalica hús, a tokaji borok, vagy a libamáj.


A kiállításon megjelenő magyar cégek remélhetőleg tovább szélesítik majd a Japánba exportált magyar élelmiszerek palettáját. Az együttműködés kiszélesítését erősíti az a tény is, hogy Japán az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás felkért díszvendége.
További hivatalos programjaként az államtitkár bilaterális egyeztetést folytatott japán élelmiszerimportőr cégek képviselőivel a magyar élelmiszerexport további lehetőségeiről, továbbá állami kitüntetést adott át Hisatoshi Utsunomiya úrnak, aki pályája során a Japán Séfszövetség elnökeként erősbítette a magyar élelmiszerek jó hírét Japánban, valamint Shin Ikeda úrnak, aki a Kyodo International cég alapítójaként járult hozzá

Czerván György

Nagykáta, Dózsa György u. 2.
eseménynaptár